DOSAB Bursa’nın İlk Yeşil OSB’si olarak sertifikasını aldı

Güncelleme: 26 Haziran 2024, Görüntülenme:1284

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) 22. Olağan Genel Kurul Toplantısı, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü ev sahipliğinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, OSB Başkanları ve OSBÜK Delegelerinin katılımıyla bugün Ankara’da gerçekleştirildi.

TOBB İkiz Kuleler’deki Genel Kurul’da Yeşil OSB Belge Töreni de düzenlendi. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Yeşil OSB tanımını mevzuata kazandırıldı ve organize sanayi bölgelerinin yeşil ekonomiye entegre olması teşvik edilmeye başlandı. OSB’leri yeşil ve sürdürülebilir üretim alanlarına dönüştürmek üzere Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemi bakanlık tarafından devreye alındı.

Bu kapsamda DOSAB, sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda katılımcı firmalarına sürdürülebilir üretim konusunda destek vermek ve AB Yeşil Mutabakat Eylem Planı hedeflerine uyum sağlayabilmek için Yeşil OSB Sertifikasyon çalışmalarını geçen yıl hızla başlattı.

Süreç kapsamında ülke genelinde ön kriterler için başvuru yapan 19 OSB’den biri olarak T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan 01.09.2023 tarihinde ön uygunluk alındı.

BURSA’DA İLK SERA GAZI DOĞRULAMA BELGESİ DOSAB’IN

Yeşil OSB Belgelendirme sürecinde, TS ISO 14064’e göre hazırlanacak Sera Gazı Beyanının TSE tarafından doğrulanması zorunlu ve bu kapsamda DOSAB 2 Ocak 2024 tarihli Sera Gazı Doğrulama Belgesi ile Bursa’da ilk, Türkiye genelinde 5. sırada Sera Gazı Beyanı Doğrulaması yapılan OSB oldu.

BAKAN MEHMET FATİH KACIR SERTİFİKAYI BAŞKAN LEVENT ESKİ’YE VERDİ

Yeşil OSB sürecinin tamamlanmasının ardından bugünkü OSBÜK Genel Kurulu’nda DOSAB Yeşil OSB sertifikasına kavuştu.

Törende Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Levent Eski’ye Yeşil OSB sertifikasını verdi.

DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Levent Eski, Yeşil OSB sertifikasyon sürecinde hızlı bir aksiyon alarak çalışmalarını tamamladıklarını ve Bursa’da bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da ilk OSB olarak öncü rol aldıklarını hatırlattı. Eski, “Ülkemizde de 5. OSB olarak bu sertifikasyon belgesini alan OSB olmak bizim için ayrıca övünç kaynağı. Emeği geçen tüm çalışanlarımıza ve sanayicilerimizi teşekkür ediyoruz” dedi.

Törende ayrıca Ankara Sanayi Odası 2.OSB, Konya OSB, Makine İhtisas OSB, Kocaeli Gebze Güzeller OSB, Bursa OSB, Düzce 2. OSB, Başkent OSB ve Nilüfer OSB de dahil olmak üzere 9 bölgeye Yeşil OSB Sertifikası verildi.

TÜRKİYE’DE OSB SAYISI 403’E ULAŞTI

OSBÜK 22.Genel Kurulunda OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, projeleri ve hedefleri ile ilgili bilgi verdi. ütükcü, OSBÜK’ün birlik ve beraberlik ile istişare kültürünü güçlendirerek çalışmalar yürüttüğünü ifade ederek, yapılan çalışmalarla OSB’lerin üretim camiasının en güçlü temsilcisi haline geldiğini vurguladı. Türkiye’deki OSB sayısının 361’i Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 42’si Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olmak üzere toplam 403’e ulaştığını kaydeden Kütükcü, “Organize Sanayi Bölgelerimizdeki fabrikalarımızın sayısı 67 binin üzerine çıktı. Sadece son 5 yılda organize sanayi bölgelerimizde 700 bin kişiye daha istihdam sağladık. Böylece toplam istihdamımız 2 milyon 600 bini aştı. Organize Sanayi Bölgelerimiz, Türkiye’nin toplam sanayi üretiminin yüzde 45’ini gerçekleştirerek, Türk sanayisinin lokomotifi haline geldi. Türkiye’nin 1000 Büyük Sanayi Kuruluşu’ndan 600’ü organize sanayi bölgelerimizde üretimi tercihi etti. Dolayısıyla; OSB’ler üretti, Türkiye büyüdü” dedi.

OSB'LERE 77, 3 MİLYAR LİRA KAYNAK SAĞLANDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise, Genel Kurul’daki konuşmasında, “Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşumuz, inanıyorum ki Millî Teknoloji Güçlü Sanayi vizyonumuzla uyumlu olarak Türk sanayinin rekabet gücünü daha da ileriye yükseltmede bayrak taşıyıcı olmaya devam edecek” ifadesini kullandı.

Bakanlığın yaptığı çalışmalarla, güçlü ve müreffeh Türkiye’nin inşasına katkı verdiğini kaydeden Bakan Kacır, 260 milyar dolarla 100 yıllık Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaşıldığını söyledi.

Son 22 yılda, OSB’lerin sayısını 191’den 361’e, toplam alanını 51 bin hektardan 118 bin hektara çıkardıklarını vurgulayan Bakan Kacır, “Üretimde olan sanayi alanı sayısını 11 binden 58 bine, OSB’lerimizde istihdam edilen kişi sayısını da 415 binden 2,6 milyona yükselttik. Tamamlanan veya devam eden OSB projelerini bugüne dek 77,3 milyar lira kaynakla destekledik. Sanayimizin nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak ve gençlerimizi imalat sanayimizin ihtiyaç duyduğu becerilerle donatmak için Millî Eğitim Bakanlığı ile Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği’ni hayata geçirdik. OSB’lerimizde yer alan 86 meslek lisesi ve 23 meslek yüksekokulu, nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamakta önemli rol üstleniyor. OSB’lerimizin tamamı en az bir mesleki ve teknik anadolu lisesi ya da mesleki eğitim merkeziyle eşleşmiş durumda. Söz konusu mesleki eğitim merkezlerinde kayıtlı öğrenci sayısı 190 bine ulaştı” diye konuştu.

Kacır ayrıca, Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi kapsamında bugüne kadar 38 OSB’ye toplam 48 yeşil yatırım projesi için 3 yılı geri ödemesiz olmak üzere 13 yıl vadeli finansman sağladıklarını vurguladı.

“OSB’LERİMİZİN YEŞİL EKONOMİYE ENTEGRE OLMASINI TEŞVİK ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Hayata geçirilen mevzuat düzenlemeleri hakkında konuşan Bakan Kacır, “Geçtiğimiz yıl yüce meclisimiz tarafından Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu’nda yapılan değişikliklerle uyumlu olarak Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’nde değişikliğe gidiyoruz. Hayata geçireceğimiz bu mevzuat düzenlemesiyle OSB sayısını artırmak ve genişletmek adına sanayi alanlarının OSB alanı olarak kesinleştirilmesini hızlandırıyoruz. OSB’lerin finansal olarak daha güçlü ve kapsayıcı olmasını sağlamak amacıyla ilgili dernek, birlik ve kooperatiflerin karma OSB’lerin de kuruluşuna katılabilmesinin önünü açıyoruz. Yeşil OSB tanımını mevzuatımıza kazandırarak OSB’lerimizin yeşil ekonomiye entegre olmasını teşvik etmeye devam edeceğiz. Türk sanayinin rekabet gücünü yükseltmek ve üretimde verimliliği artırmak, yeşil ve dijital dönüşümü hızlandırmak, planlı sanayi alanlarını genişletmek adına birlikte çalışacağız. Hayata geçirdiğimiz bu yeni güncellemelerle; tüm imkânlarımızla sanayicilerimizin, üreticilerimizin yanında olmaya, sizleri her daim desteklemeye devam edeceğiz. Bizler, bazen bir masanın iki ucunda oturan taraflar olsak da esasen her zaman ülkemizin kalkınması noktasında aynı taraftayız” dedi.



fatih kacir levent eski memus kutukcu dosab yesil osb sertifika
fatih kacir levent eski memus kutukcu yesil osb sertifika
osbuk genel kurul