15.Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi

Güncelleme: 29 Mayıs 2024, Görüntülenme:956

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi 15.Olağan Genel Kurul Toplantısı DOSAB Konferans Salonu'nda yapıldı. Seçimsiz genel kurulda DOSAB' ın 2023 yılı yönetim faaliyetleri, bilançoları onaylandı ve 2024 yılı çalışma programı ve bütçesi oy birliği ile kabul edildi.

Divan Başkanlığını Cem Ünal, Divan Üyeliğini Necati Muğ' un yaptığı genel kurula 40 civarında bölge sanayicisi katıldı.

DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Levent Eski, genel kurulda yaptığı konuşmada bir yıllık faaliyetleri ve gelecek dönem proje ve yatırımlarıyla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. Eski, konuşmasında şunları söyledi:

OTOYOL BAĞLANTISI VE BÖLGE İÇİ TRAFİK DÜZENLEMELERİ...

''İlk olarak Otoyol Bağlantı Kavşağımızı 8 yıllık mücadelemizin sonucunda ulaşıma açmış olmanın mutluluğunu yaşadığımızı belirtmek isterim. Bugün 17 OSB’nin faaliyet gösterdiği Bursa’da, ilklerimize; otoyola direk olarak bağlantısı yapılan ilk bölge olmayı da eklemiş olduk. Bu bağlantı bölgemizdeki trafik akışını bir hayli rahatlattı.

Şimdi sıra Yıldız Sokak'tan başlayıp Mustafa Karaer Caddesi'ndeki düzenlemelerin yapılmasıyla DOSAB'ımızın trafik yoğunluğuna kalıcı çözüm sağlamaya geldi.

Bu kapsamda ilk kavşağımızın yapımını kısmen Yıldız Sokak'tan başlayarak; Mustafa Karaer Caddesi/nde Demirtaş ile Açelya Sokak arasında kalan kısımda kısmet olursa Haziran ayının sonuna kadar tamamlayacağız. Bu ana cadde üzerinde, UKOME tarafından da onaylanan bölünmüş yol projesini etaplar halinde tamamlayacağız.

Mustafa Karaer Caddesi üzerinde yapacağımız benzin istasyonumuz ile ilgili tüm ruhsat ve plan çalışmalarını tamamlayarak tapusunu aldık. Bayramdan sonra en kısa sürede ihalesini yapacağız. İnşallah bu yıl içerisinde devreye alarak siz sanayicilerimize ucuz akaryakıt hizmeti vermeye başlayacağız. Akaryakıt istasyonu ile birlikte Mustafa Karaer Caddesindeki düzenleme yapılmamış ikinci kısım kavşak çalışmamızı da yılsonuna kadar tamamlamış olacağız.

DOSAB CAMİ İNŞAATI...

DOSAB Camimizi bildiğiniz gibi yenilemek zorunda kaldık. Eski camimizde çatlamalar, dökülmeler ve zemininde halı altındaki patlamalar sıkıntılıydı. Nitekim yıkımdan sonraki zemin çalışmalarında da zeminin bozuk olduğu ortaya çıktı. Aldığımız kararın ne kadar doğru olduğunu gördük. Bu kararı alırken de eski camimizin yapımında emeği geçen ve bugüne kadar hizmet etmesini sağlayan çok değerli sanayici büyüklerimize ve dostlarımıza da caminin yıkılması aşamasındaki sürece vermiş oldukları destekten dolayı teşekkür ederiz.

Yeni Cami Projemize de geçen yıl başladık… Şu an inşaat çalışmalarında her şey yolunda gidiyor. Yeni camimizi de İnşallah 28 Şubat 2025 Cuma günü Ramazan ayının ilk teravihi ile hizmete almaya çalışacağız.

DOSAB OSGB HİZMETİNİ KENDİ VERİYOR

Bölgemizde Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) hizmetini 2024 yılından itibaren DOSAB olarak kendi bünyemizde verme kararı aldık. Bu çerçevede Sardunya Sokak'taki Polis Karakolumuzun üzerindeki DOSAB Ortak Sağlık Güvenlik Birimi’ni (OSGB) modernize ve revize ederek Şubat ayından itibaren hizmete açtık ve Bursa'daki en ucuz hizmeti sanayicilerimize sağladık. Amacımız işe giriş ve periyodik muayene ve testlerin uygun fiyat ve güvenilirlikle hızlı bir şekilde burada yapılması

DOSAB RESTORAN'DAKİ YENİLİKLER

DOSAB Restoranımız ucuz ve kaliteli hizmet vermeye devam ediyor. Restoranımızın gündüz kullanımı konusunda bir şikâyetimiz yok. Tam kapasite ile çalışıyoruz. Ancak akşam kullanımını arttırmak istiyoruz. Siz sanayicilerimize daha kaliteli, daha uygun hizmet sunmaya devam edebilmemiz için toplantı, seminer ve firma etkinliklerinizi burada yapmaya davet ediyorum.

SU ARZ GÜVENLİĞİ KONUSUNDAKİ PROJE VE YATIRIMLAR

DOSAB’ın farkını ortaya koyduğu yatırımlarından birisi de Atıksu Arıtma ve Atıksu Geri Kazanım Tesislerimiz… Burası bizim göz bebeğimiz. 82.500 metreküp/gün kapasitesi, MBR arıtma sistemi, reverse osmos tesisi ve çamur yakma tesisimiz ile tam bir entegre ve örnek tesis. Burada sürekli iyileştirmeler yapıyoruz. Çamur yakma tesisimizde firmaların atığı olan tekstil atıklarını değerlendirmeye başladık. Böylece tesisin doğalgaz katkısını düşürerek sanayicimizin maliyetini düşürüyoruz.

Reverse Osmos tesisimizdeki 5. hattı tam olarak kullanabilmek için MBR tesisimizde yedek olarak bırakılan hatları Sanayi Bakanlığımız üzerinden Dünya Bankası kredisi ile tamamlıyoruz. Yaklaşık 1.6 Milyon dolarlık bu yatırımı bu kredi sayesinde 10 yıl boyunca yıllık yüzde 3 TL faizi ile geri ödeyeceğiz. Neredeyse hibe gibi bir rakam…

Malum bizler için bölgemizde en önemli konulardan biri de su. Bu konuda sanayicilerimizi mağdur etmeme adına projeler üretmeye devam ediyoruz. Eskiyen ve sıkıntılı olan kuyularımızın yerine kademeli olarak yeni kuyularımızı açıyoruz. Bölgemizin doğu aksında bulunan sınır sokağımız olan Kasımpatı Sokak'ta da hızla düzenlemelerimize devam ediyoruz. Çok uzun yıllardır atıl olan ama kaldırılamayan sulama hatları konusunda nihayet yaptığımız girişimlerde olumlu sonuç aldık.

Kasımpatı Sokak'ta yolu çok daraltan ve hizmeti etkileyen kanalları kaldırdık. Yolda bordür tretuvar ve asfalt çalışmalarını da tamamladık. Geri kalan kısımda bulunan ve yolda ciddi engel teşkil eden 2 adet kuyumuzdan birinin yenilemesini tamamladık. Böylece Kasımpatı Sokak'ta bordür, tretuvar ve asfalt çalışmalarını bitirip bölgemize giriş çıkışlar için bir alternatif yol kazanmış olduk.

Su konusunda önemli bir girişimimiz de BUSKİ ile iki ay önce imzaladığımız protokol oldu. Buna göre Bölgemize çok uzak olmayan ve BUSKİ’nin işlettiği Doğu Atıksu Arıtma Tesisinin çıkış suyunun, arıtma sahamıza kadar getirilerek 50.000 metreküp/gün giriş, 25.000 metreküp/gün çıkış kapasiteli bir geri kazanım tesisi yapmak hayalimiz. Türkiye’de örneği olmayan Bakanlıklarımız da desteklediği bir proje bu… İlk olarak protokolü imzaladık. İkinci etapta iletim hattı ve geri kazanım tesisi ve depoların projeleri yapılacak. Projeleri DOSAB olarak biz üstlendik. Sonuçta suyu biz kullanacağız ve bizim standartlarımıza göre projelendirilmesi çok önemli. Bu proje etabı yaklaşık 1 yıl sürecek diye ön görüyoruz. İşin yapım maliyeti tam olarak o zaman belli olacak ama yaklaşık olarak bir öngörümüz var. Tüm bu yatırımın 25 milyon euro bedeli var. Büyük bir meblağ. Ama bu özellikte projeye de Sanayi Bakanlığından, Çevre Bakanlığından, Dünya Bankasından hibe ya da uzun vadeli uygun krediler bulmak mümkün.

BUSKİ de bu konuda çok istekli. Onlar da emsali olmayan böyle bir prestijli projenin olmasını istiyorlar. Projeler bittikten sonra ortaklaşa finans arayışımız olacak. Bizi çok heyecanlandıran bir proje oldu bu. Gerçekleşir ise bölgede kullandığımız suyun tamamını geri kazanımdan elde etmiş olacağız ki bu da Sanayicimize hem katma değer sağlamış olacak hem de su gibi bulunması sıkıntılı bir kaynak için sonsuz bir kaynak yaratmış olacağız. İlerleyen zamanlarda gelişmelerden sizleri tekrar bilgilendireceğiz.

Su konusunda bir başka girişimimiz ise Demirtaş Barajı... Malumunuz defalarca girişimde bulunulmasına rağmen barajın suyundaki yetersizlik nedeniyle su taleplerimizde olumlu sonuç alamadık. Ancak son yapılan görüşmelerde barajın sulama alanındaki kanalların kaldırılarak yeraltından borulu sistemde sulama projelerinin DSİ tarafından yapılacağı ve bu yatırıma hızlıca başlamak istedikleri bilgisini aldık. DSİ ile yapılan görüşmelerde bu ihale içine uygun bir yerden baraja su getirilmesi hususunun da alınması talebini ilettik. Olumlu karşılandı. Gökdere’den ya da başka bir su yatağından baraja su getirme imkânı yaratılırsa barajdan su almamızın önü açılmış olacak. Bu konunun da sıkı takipçisi olacağız.

DOSAB TEKNOLOJİ YATIRIMLARI VE HABERLEŞME HİZMETLERİ

Bir diğer önemli ve sizlerle paylaşmak istediğim konu da Haberleşme Projemiz. İletişimin ve haberleşmenin gelecekteki önemini ve gelişimini göz önüne alarak ve bu gelişime DOSAB ve firmalarımız olarak ayak uydurmakta gecikmemek için hayata geçirdiğimiz bu projeye büyük önem veriyoruz. Bu projede de yine ilklerden olarak öncü OSB olmakla gurur duyuyoruz. Bildiğiniz gibi fiber alt yapımızı yaparak kendi fiber optik şebekemiz üzerinden firmalarımıza; Metro Ethernet ve Fiber İnternet, MPLS VPN ve Dark Fiber gibi haberleşme hizmetleri sağlamak için çalışmalarımızı tamamladık.

DOSAB olarak katılımcılarına haberleşme hizmetini, en kaliteli ve en uygun fiyata vermeyi hedefleyerek bir süredir çalışmakta ve yatırım yapıyoruz. 2024 Nisan ayı ile birlikte devreye aldığımız haberleşme hizmetlerimiz için firmalarımızla sözleşmeler yapmaya başladık. Bursa'daki en nitelikli hizmeti en uygun fiyatla verdiğimiz bu hizmetten firmalarınızın yararlanması için sizlerden ricam, profesyonellerinizle birlikte DOSAB’ın bu hizmetlerini firmanıza almayı ivedilikle değerlendirmenizdir.

Önümüzdeki yıl başından itibaren ise; Veri Merkezi, Donanım Kiralama, Yedekleme, Firewall hizmeti gibi katma değeri yüksek hizmetlerimizi sunmayı hedefliyoruz. Bu haberleşme yatırımımız şu an çok anlaşılmamakla birlikte gelecek yıllarda ne kadar önemli bir yatırım yaptığımız ve sanayicimize ne kadar önemli bir katma değer yarattığımız anlaşılacaktır.

YEŞİL OSB ÇALIŞMALARI

Yeşil OSB Sertifikasyon çalışmalarımız yoğun olarak devam etmektedir. Süreç kapsamında ülke genelinde ön kriterler için başvuru yapan 19 OSB’den biri olarak T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan 01.09.2023 tarihinde ön uygunluk alındı. Yeşil OSB Belgelendirme sürecinde, TS ISO 14064’e göre hazırlanacak Sera Gazı Beyanının TSE tarafından doğrulanması zorunludur. Bu kapsamda 02.01.2024 tarihli Sera Gazı Doğrulama Belgesi ile Bursa’da ilk, Türkiye genelinde 5. sırada Sera Gazı Beyanı Doğrulaması yapılan OSB olduk. Arkasından belgelendirme denetimimiz de başarılı bir şekilde tamamlandı. Bursa’da birçok alanda olduğu gibi burada da ilk belgelendirilen OSB olmanın gururunu yaşıyoruz. Az sayıda belgelendirilen OSB’lerin Belge verme töreni Sanayi Bakanımızın katılımı ile yakında yapılacak ve belgeyi Bakanımızdan alacağız.

DOSAB HİZMET ADASINDA YENİ PROJE...

Son olarak değinmek istediğim bir konuda yeni bankalar ve hizmet adası projesi. Malumunuz daha önce sanayici oyları ile seçilmiş camiyi de kapsayan bir projemiz vardı. Artan inşaat maliyetleri de göz önünde bulundurularak projede değişikliğe gittik. Camiyi ilk etapta yapmaya başladık. Projenin geri kalanında da revizeye gidilmesi zorunlu oldu. Bu konuda da çalışmalarımıza başladık. Cami tamamlanmadan bu yatırıma başlamamız söz konusu değil. İçimize sinene kadar projemizin üzerinde çalışacağız. Daha sonra caminin tamamlanmasının ardından, meydanı, çevre düzenlemesi olacak ilave bankalarla birlikte bankaları da bir araya toplayacağımız bu projeyi de kendi Başkanlığım döneminde tamamlamak istiyorum.

Şunu özellikle belirtmek isterim ki, DOSAB kendi öz kaynak ve gelirleri ile bu yatırımları sanayicimize herhangi ekstra bir yük getirmeden yapmakta ve yapabilecek durumdadır. Bu durumu da hatırlatmak isterim. Bu yatırımlar tamamlandığında DOSAB’ın kalıcı gelirlerinde ciddi bir artış olacak ve daha da güçlü bir noktada olacaktır.''



1
2
3