DOSAB ve İlkler

Güncelleme: 30 Nisan 2024, Görüntülenme:20520

İlk Yeraltı Elektrik Dağıtım Şebekesi

2003 yılında başlanan yatırımla, DOSAB Elektrik Dağıtım Şebekesi yeraltı kablo olarak; dağıtım merkezleri, aynı baradan beslenen ve bir noktasında arıza meydana gelmesi halinde dahi enerji kesilmeyecek şekilde kapalı ring şebekesi olarak tamamlanmış, kesintisiz, kaliteli ve rekabetçi fiyatlarla elektrik enerjisi temin edilir hale gelmiştir. Bu elektrik dağıtım şebekesi OSB’ler arasında ilk olmuştur.

Tek Merkeze Entegre İzleme ve Kumanda

2012 yılı sonunda devreye alınan SCADA, Sayaç Otomasyonu, Haberleşme Sistemleri ve Alt Yapısı Projesi, bir organize sanayi bölgesinin ihtiyaç duyduğu tüm alt yapının bir merkezden izlenmesini ve kumandasını sağlayan entegre yapısıyla Türkiye’de ilk ve tek önek olmuştur.

Bursa’da Sanayideki İlk Kreş

2015 yılı ekim ayında açılan DOSAB Kreş ve Gündüz Bakımevi, Bursa’daki organize sanayi ve sanayi bölgeleri arasında ilk ve tek örnektir. 168 öğrenci kapasiteli modern kreşte, bölgede çalışanların 24-66 ay arasındaki çocuklarına eğitim veriliyor.

4 Yönetim Sisteminin Aynı Anda Belgelendirildiği ilk OSB

ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi, 0HSAS 18001:2007 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi Sistemi ve IS0 50001:2011 Enerji Yönetim Sistemi ile EBA, QDMS ve BOYS programlarının sürece adaptasyonu ile DOSAB Entegre Yönetim Sistemi belgelendirilmiştir. DOSAB, 4 yönetim sisteminin aynı anda belgelendirildiği ilk OSB’dir.

İlk Sosyal Tesisler

Sanayi için elverişli bir yapı kurmanın yanında, sosyal tesisler ile sosyal dayanışma ve sağlıklı yaşam ön plana çıkartılmıştır. 2007 yılında açılan sosyal tesisler, 2009 yılında daha da genişlemiş, futbol sahası, tenis kortu, kapalı yüzme havuzu, fitness merkezi ve restoranı ile Bursa’daki ilk örnek olmuştur.

Depo ve Antrepo

DOSAB'da faaliyet gösteren firmaların depolamalarını başka alanda yaparak, üretim alanlarını genişletme amacıyla projelendirip yapılan depo binaları 2018 yılında tamamlanıp kiralandı. Her biri 1.000 metrekare taban alanlı ve iki katlı toplam 18 adet çağdaş normlardaki depo sanayinin kullanımına sunuldu. 2019 yıylında ise DOSAB Antrepo kurulmuştur. Gemllik Gümrük İdaresine bağlı A Tipi Genel Antrepoda kara ve deniz yolu ile gelen tüm ithalat ve transit ürünlerine depolama hizmeti verilmektedir. Bu iki yatırım da Bursa'da sanayi bölgeleri arasında ilk ve tek olmuştur.

İlk ve Tek Güneş Enerji Santrali (GES) Yatırımı

2018 yılında yapılan depo ve antrepo binalarının çatılarının üzerine 3 adet 1 MWe gücünde Çatı Tipi Güneş Enerji Üretim Tesisi projelendirdi. 2019 yılı Haziran ayında GES ihalesine çıkıldı ve 2020 yılı başında yatırım tamamlandı. 3 adet 1’er MWe toplam 3 MWe gücündeki kapasiteyle yılda yaklaşık 4.100.000 kWh elektrik üretimi gerçekleştiriliyor. Bu çevreci ve örnek teşkil eden yatırım ile DOSAB Bölge Müdürlüğü’nün yıllık iç tüketimlerinin yarısı karşılanıyor.

Endüstriyel Atık Su Geri Kazanım Tesisi

Türkiye'nin İlk ve En Büyük Endüstriyel Atık Su Geri Kazanım Tesisi olan DOSAB Atık Su Geri Kazanım Tesisi, 176 milyon TL yatırımla Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde kuruldu ve 2021 yılı sonunda tam kapasite ile işletmeye girdi. Bu tesis sayesinde, bir yıl içinde; DOSAB Atıksu Arıtma Tesisinde arıtılan suyun 4 milyon metreküpe yakın kısmı yeniden üretime sokularak, yeraltı su kaynakları korunuyor, DOSAB çevreci ve sürdürülebilir üretim ile yeşil OSB olarak öne çıkıyor ve firmalarının uluslararası arenada tercih sebebi olmasını sağlıyor. DOSAB Atıksu Arıtma ve Su Geri Kazanım Tesisleri hakkında raha fazla bilgi için buraya tıklayınız

DOSAB Teknoloji Hizmetleri

DOSAB’ın teknolojik bir üretim üssü haline gelmesi vizyonu çerçevesinde 2023 yılında, 5 yıllık stratejik planımızın başına teknoloji dönüşümünü ekleyerek sürecimizi başlattık. Bu süreçteki ilk adım olan haberleşme projemizi Nisan 2024’te devreye aldık.
DOSAB Teknoloji başlığı altındaki ürün ve hizmetlerimiz şöyle olacak;

1. Telekomünikasyon:

DOSAB, Nisan 2024 itibarıyla devreye aldığı fiber optik şebekesi üzerinden firmalarına; Metro Ethernet ve Fiber İnternet, MPLS VPN ve Dark Fiber gibi katma değerli haberleşme hizmetleri sağlamaktadır. DOSAB haberleşme omurgası, internet iletişimi için, BGP üzerinden Turkcell Superonline, Türk Telekom ve Vodafone omurgalarına yedekli iki farklı güzergah üzerindeki iki farklı PoP ile bağlıdır. Böylelikle pasif omurga ve aktif omurga yedekliliği ile birlikte operatör yedekliliği de sağlanmıştır.

2. Veri Merkezi:

DOSAB, hizmet kalitesini sürekli iyileştirmekte ve katılımcısına katma değer yaratacak projeler geliştirmektedir. Ocak 2025 itibarıyla TIER-3 standartlarına göre tasarım ve kurulumu tamamlanan veri merkezinden hizmetlerine devam edecek olan DOSAB, katılımcılarına butik ve ekonomik hizmet vermeyi, katılımcıların haberleşme maliyetlerinde önemli tasarruflar sağlayarak rekabet üstünlüğü yaratmayı hedeflemiştir. DOSAB, mevcut know-how’ı ile katılımcılarının ihtiyaçlarını harmanlayarak, veri merkezi çalışmalarına başlamıştır. DOSAB veri merkezi projesi sayesinde firmalar, konsolidasyon ile maliyeti paylaştırılmış veri merkezinden sanal veri merkezi, replikasyon, arşivleme, yedekleme, sanal masaüstü altyapısı (VDI), iş sürekliliği ve felaket yönetimi hizmetlerinden faydalanabileceklerdir.

3. Güvenlik Operasyon Merkezi:

DOSAB, katılımcıları, günümüz siber dünyasındaki saldırılardan koruyabilmek ve sürekli izleme ile iş sürekliliğini maksimum düzeye çıkarabilmek amacıyla, Network Operasyon Merkezi ve Siber Güvenlik Operasyon Merkezi bünyesinde DDoS Atak Önleme, IDS/IPS, Güvenlik Duvarı, VPN, 5651 Log Yönetimi, İzleme ve Monitoring hizmetleri sağlayacaktır. DOSAB, tüm teknoloji hizmetlerinde olduğu gibi Güvenlik Operasyon ve İzleme Merkezi süreçlerinde de ITIL metodolojisi kullanarak BT servislerini eksiksiz ve en iyi kalitede yönetecektir. ITIL servis yaklaşımı ile ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 20000 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi kılavuz alınarak paydaşlarının bilgilerinin gizliliği, bütünlüğü ve erişilebilirliğini sağlayacaktır.

DOSAB Teknoloji Hizmetleri konusunda daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.