DOSAB, SU GERİ KAZANIMI İÇİN YENİ BİR MBR TESİSİ KURUYOR

Güncelleme: 1 Mayıs 2015, Görüntülenme:6239

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) 25.000 metreküp/günlük yeni bir arıtma tesisinin kurulumu için çalışmalarını tamamlamak üzere. Membran Biyoreaktör olarak planlanan tesisinden çıkan su, reverse osmoz veya nano filtrasyon gibi ileri arıtma teknolojisine tabi tutularak geri kazanılacak.

Kurulumu planlanan tesis Türkiye’de bir ilke imza atacak. DOSAB’ın yeni arıtma tesisi, Türkiye’de daha önce evsel atık su arıtımı için uygulanan, ancak dünyada hem evsel hem de endüstriyel atık su arıtmada örnekleri yaygın hale gelmeye başlayan Membran Biyoreaktör (MBR) tesisi olarak planlanıyor.

BUHAR VE ELEKTRİK ÜRETİM TESİSİNİN SUYU GERİ KAZANILACAK

MBR tesisinin kurulumunun tamamlanmasının ardından ikinci aşama olarak tesisten elde edilen su; Reverse Osmoz ya da Nano Filtrasyon gibi ileri arıtma teknolojisine tabi tutularak geri kazanımı sağlanacak. Geri kazanılan su DOSAB’ın bir diğer büyük projesi olan, Buhar ve Elektrik Üretim Tesisi’nde kullanılacak suyun da kaynağı olacak. Böylelikle çevreci bir yaklaşımla, DOSAB Buhar ve Elektrik Üretim Tesisi’nde yer altı suyu kullanılmayacak.

ULUSLAR MEMBRAN FİRMALARI İLE ÇALIŞILIYOR

MBR tesisi kurulumunda en önemli adım olan doğru membran seçimini gerçekleştirmek için DOSAB tarafından oldukça titiz bir çalışma yürütülmektedir. CNR Çevre Ar-Ge ve Danışmanlık Şirketi’nden Prof. Dr. Özer Çınar ve Doç. Dr. Erkan Şahinkaya danışmanlığında ve DOSAB personeli tarafından yürütülen projede, öncelikle 2014 Mayıs ayında Münih’te gerçekleştirilen Avrupa’nın en büyük çevre fuarı IFAT’ta ön görüşmeler gerçekleştirildi.

DOSAB’DA PİLOT TESİSLER KURULDU

8 firma ile yürütülen görüşmeler sonucunda 4 dünya devi firma olan Microdyne Nadir (Almanya), Koch (Almanya), Kubota (Japonya) ve GE Power&Water (ABD) ile proje için DOSAB Arıtma Tesisi’nde pilot ölçekli tesislerin kurulumu kararı alındı. Proje için teklif vermede pilot kurulumu ön şartını kabul eden ikisi hollow fibre (HF) ikisi flat sheet (FS) teknolojisine sahip 4 firmanın pilot tesislerinin kurulumları 2014 Aralık ayı sonunda tamamlandı.

Kapasiteleri 7 ile 15 metreküp/gün aralığında değişen ve her biri küçük ölçekli bir arıtma tesisi şeklinde çalışan pilot tesislerin işletimi firmaların Türkiye distribütörleri, Türkiye kollarının sorumlu personelleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Sorumlu personellerin konaklama, yol ücreti giderleri DOSAB tarafından karşılanmakta, pilot tesislere verilen atık su ve her bir pilot tesisten çıkan arıtılmış suya ait analizler akredite laboratuar ve DOSAB laboratuarında gerçekleştirilmektedir.

HEDEF 2016 YILINDA DEVREYE ALMAK

Pilot tesislerde yürütülen çalışmaların gidişatının ve analiz sonuçlarının değerlendirilmesi amacıyla danışmanlar ve DOSAB personeli ile firma yetkililerinin katılımıyla yaklaşık 2 haftada bir Ara Performans Değerlendirme Toplantıları yapılmaktadır. Zaman zaman firmaların yurtdışı merkezlerinden üst düzey yetkililerinin de katıldığı toplantılar ile projenin yol haritaları çizildi. Yaklaşık 4 aydır devam eden çalışmalarda artık sona gelinmektedir. Çıkılacak ihale ile yapılan çalışmalardan elde edilen veriler doğrultusunda kurulması planlanan MBR tesisi için en uygun membran modülleri seçilecek ve alımı gerçekleştirilecektir.

Projede sonraki adımlar ise kurulacak MBR tesisinin projelendirilmesi ve inşaat ihalesinin gerçekleştirilmesi olacaktır. DOSAB MBR Tesisinin 2016 yılında devreye alınması planlanmaktadır.



DOSAB Atıksu Arıtma Tesisi