DOSAB’ın Yeni Başkanı Levent Eski

Güncelleme: 13 Nisan 2023, Görüntülenme:7997

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) 14.Olağan Genel Kurul Toplantısı 12 Nisan 2023 Çarşamba günü DOSAB Konferans Salonu’nda yapıldı. Seçimli genel kurula 100 bölge sanayicisi katıldı. Tek listenin olduğu genel kurulda Levent Eski oybirliği ile başkan seçildi. DOSAB’ın 14. Başkanı olan Levent Eski ve yönetim kurulu 4 yıl görev yapacak.

YENİ YÖNETİM KURULU

Levent Eski (Başkan)
H.Ersan Özsoy (Başkan Vekili)
Orhan Tezyaparlar (Üye)
Erkut Dikici (Üye)
Kemal Işık (Üye)
Osman Sönmez (Üye)
Hasan Moral (Üye)

YÖNETİM KURULU YEDEK ÜYELERİ

Necati Muğ
Ümit Buluç
Engin Ocak
Cem Ünal
Celal Kırayoğlu
Mustafa Işık
Muammer Acar

DENETİM KURULU

Haluk Parlamış
Erkan Çahantimur

DENETİM KURULU YEDEK ÜYELER

Mustafa Yılmaz
Mustafa Öztürk

OSBÜK TEMSİLCİLERİ

Levent Eski
H.Ersan Özsoy
Osman Sönmez

OSBÜK TEMSİLCİLERİ YEDEK ÜYELER

Orhan Tezyaparlar
Erkut Dikici
Kemal Işık

ESKİ, 700 MİLYON TL’LİK YATIRIM PROJELERİ AÇIKLADI

Divan Başkanlığını Fahrettin Gülener’in, katip üyeliğini Cem Ünal’ın yaptığı genel kurulda bir konuşma yapan Başkan Levent Eski, görev dönemlerinde 700 milyon lira yaklaşık 35 milyon dolar yatırım bedeline sahip projeleri anlattı. Eski, yeni DOSAB Antrepo, GES, Atıksu Arıtma Tesisi MBR kapasite artırımı, arıtma renk giderimi konusunda yerli teknolojili çözüm projesinin hayata geçirilmesi, proses için su kuyuları ve yüzey su temini yatırımları, haberleşme ve veri merkezi yatırımı, bölge içinde akaryakıt istasyonu kurulması, yönetim merkezinde iyileştirme, yeni banka alanları için inşaat faaliyetleri, yeni DOSAB Cami yapımı, trafiğin rahatlaması için kavşak vb. ulaşım yatırımlarını yapacaklarını söyledi.

Başkan Levent Eski, ‘’Şunu özellikle belirtmek isterim ki, DOSAB kendi öz kaynak ve gelirleri ile bu yatırımları sanayicimize herhangi ekstra bir yük getirmeden yapabilecek durumdadır. Bu yatırımlar tamamlandığında DOSAB’ın kalıcı gelirlerinde ciddi bir artış olacak ve daha da güçlü bir noktada olacaktır’’ dedi.

2017-2023 döneminde DOSAB Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görev aldığını hatırlatan Levent Eski, DOSAB’ı katılımcılık, şeffaflık, hesap verilebilirlik, sanayicileri ve Bursa ile bütünleşmiş bir yönetim anlayışı ile yönetmeye devam edeceklerini söyledi.

Eski konuşmasında şunları söyledi:

HABERLEŞME VE VERİ MERKEZİ YATIRIMI

İlk ihale edeceğimiz projelerimizden birisi de kendi fiber alt yapımızı kurup üzerine inşa edeceğimiz haberleşme projemiz olacak. Projemizin amacı DOSAB tarafından kurulacak bir haberleşme altyapısı üzerinden telefon, internet, metro ethernet, güvenlik duvarı ve ikinci veri merkezi gibi hizmetlerin farklı operatörlerden toplu ve yedekli olarak alınarak katılımcılarımıza hem yüksek hizmet kalitesinde hem de daha ekonomik koşullarda sunmak. Etaplar halinde yapılacak bu projede 3 milyon dolarlık ilk yatırım ile 2024 yılı başından itibaren sanayimize haberleşme hizmetini sunmuş olacağız. Bu projemizin ikinci etabında 2 veya 3 yıl içinde veri merkezi hizmetleri var.

YENİ ANTREPO VE GES KURULACAK

Yeni dönemde antrepo alanımızı büyüteceğiz. 2020 yılı Ocak ayında 6 bin 200 metrekare kapalı, 3 bin 500 metrekare açık alanlı antrepomuzu hizmete almıştık. Bu sanayimizden çok büyük talep gördü. Antrepo hem bölgemize hem sanayimize kazandıran doğru bir yatırım oldu. Dolayısıyla bu yatırımımızı büyütüp, faydayı arttırmak istiyoruz. Atık su arıtma tesisi güneyinde DOSAB’a kattığımız alan içinde 15 bin metrekare kapalı 5 bin metrekare açık alanda projemizi yaptık. Özetle antrepomuzu 2,5 kat büyüteceğiz. Yeni antrepo alanımızın bir kısmını da ADR antrepo; yani yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı eşyaları da alabilecek şekilde projelendireceğiz. Eski antrepo alanını ise depolama alanımıza katıp yine katılımcı firmalarımıza kiraya vereceğiz.

Yeni antrepo binamızın çatılarını tamamen güneş enerji santralleri ile kaplayacağız. Hali hazırda depo ve antrepomuzda 3,5 megavatlık bir tesisimiz mevcut. Yeni antrepo projesi ile 2,5 megavatlık bir ilave ile toplamda 6 megavatlık bir GES kapasitesine ulaşmış olacağız.

Bu miktar da DOSAB Bölge Müdürlüğümüzün; atak su arıtma tesisi, su kuyu ve pompaları, hizmet binaları gibi elektrik tüketiminin neredeyse tamamını güneş enerjisinden sağlayacağı anlamına geliyor. Enerji konusunda ortağı olduğumuz Bursa OSB’lerinin enerji şirketi BOSBİR Enerji AŞ’ye DOSAB olarak katkılarımız devam edecektir.

ATIK SU MBR KAPASİTESİ ARTTIRILACAK

Bölgemiz tekstil yoğun bir bölge. Katılımcı firmalarımızın sayısal olarak yüzde 74’ü tekstil sektörü firmalarından oluşuyor. Bu yapı suyun üretimdeki payının çok olduğu bir yapı... Dolayısıyla yağış rejiminin değiştiği dönemde güvenli su arzını sağlamak bölgemizde üretim için hayati önemde… Suyu üretimde bu kadar yoğun kullanırken, su temin kaynaklarını çeşitlendirmek, atik suları arıtarak doğaya zarar vermemek hepimizin sorumluluğu, aynı zamanda gelecek nesillere karşı da borcu…

DOSAB’da öteden beri su arz güvenliğini sağlama, atik suları arıtma ve geri kazanma noktasında yapılan büyük yatırımlar var. Atik su arıtma tesisimiz 2007 yılından bu yana çalışıyor. 2017 yılından itibaren atik su arıtma tesisi revizyonu ile MBR tesisi ve nihayet su geri kazanım tesisi yatırımlarımızı yaptık. Bunlarla gurur duyuyoruz.

Bizim yönetim dönemimizde de atik su arıtma ve su geri kazanım tesislerimizde ilave projeleri ivedi olarak hayata geçirmek istiyoruz. Bunlardan ilki MBR kapasitemizi arttırmak olacak. Bu sayede reverse ozmoz yani su geri kazanım miktarını arttıracağız. Bu yatırım için Dünya Bankası’ndan kredi almış durumdayız. Süreci Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile yürütüyoruz. Mevcut revers ozmoz tesisimiz biri yedek olmak üzere 4 artı bir şeklinde çalışıyor. Çünkü mevcut MBRkapasitesi 4 hattı çalıştıracak kadar su üretiyor. Biz bu kapasiteyi arttırarak reverse ozmoz tesisimizde 5 hattı da aktif kullanmış olacağız. Bu da yüzde 20-25 aralığında su geri kazanım miktarında artış anlamına geliyor. DOSAB olarak su konusunda varmak istediğimiz nokta, bölgemizde proses su temin kaynaklarımızı atik su geri kazanım tesisimiz, su kuyuları ve yüzey suları olmak üzere çeşitlendirmek olacak.

Önümüzdeki süreçte su kuyularımızda da ilave çalışmalar yürütmemiz gerekecek. Verimini kaybetmiş bazı kuyularımızı yenilememiz şart olmuştur. Bu konuda DSİ ile görüşmelerde son noktaya gelindi. Kapalı olan bir havzada bulunduğumuz için yeni su kuyusu açılmasına müsaade edilmiyor. Eski kuyularımızın yerine arıtma sahamızdaki yeni alanda izin alındığı takdirde su kuyuları açarak, su arz-talep dengesini kurmakta zorlandığımız anlarda rahatlama yaratmak istiyoruz.

YEŞİL OSB ÇALIŞMALARI…

Yine atık su arıtma tesisimizde tamamlamayı hedeflediğimiz bir başka projemiz renk giderimi… Bu yasal zorunluluk arıtma tesisi işletme maliyetlerimizin içindeki en büyük kalemi oluşturuyor… Çünkü yabancı menşeli kimyasal ile çözebiliyoruz. Burada farklı çözüm teknolojilerini deniyoruz. Sanayi Bakanlığı’ndan da yerel kaynakların kullanımı ile ilgili kredi onayımız çıktı. Onaylanan kredi ile bunu yaptığımızda atik su arıtma tesisi işletme maliyetlerimizde daha rekabetçi bir fiyata gelebileceğimizi düşünüyorum.

Ayrıca iki gün önce yürürlüğe giren OSB Kanununda tanımlanan Yeşil OSB olma konusunda bölge olarak üzerimize düşen tüm çalışmaları eksiksiz yerine getireceğimizi bilmenizi isterim.

YENİ DOSAB CAMİ YAPILACAK

DOSAB Yönetim Merkezinin bulunduğu alanda etaplar halinde revizyon projeleri yapıp hayata geçireceğiz. Bunlardan ilki, depremden dolayı DOSAB camimiz olacak. İnşaata kısa sürede başlayıp bir yıl sonra da bitirmek istiyoruz. Yeni DOSAB Cami 1.300 kişi kapasiteli, 1.500 metrekare ibadet alanına sahip eskisinden 500 metrekare daha büyük olacak. DOSAB Yönetim Merkezimizin bulunduğu hizmet adasında deprem güvenli camimizi yaptıktan sonra idari bina eksikliklerimizi tamamlayacak ve ilave banka şubeleri ile ilgili hizmet adası revizyonlarına başlayabileceğiz. Bu projemizi 2025 yılında yatırım safhasına getirmek istiyoruz.

ULAŞIM YATIRIMLARI…

Bölgemizde trafiği rahatlatacak bir yatırım olan yıldız sokak üzerinden otoyol bağlantısı birkaç ay içinde tamamlanacak. Tabii, bu proje katkısı yanında; bize bazı ilave yükler de getirecek. Mustafa Karaer Caddemizde ve Yıldız Sokak güzergâhında bizlerin ilave yol düzenleme ve kavşak çalışmaları yapması gerekiyor. Bunun için Büyükşehir Belediyemiz ve UKOME ile koordineli olarak çalışıyoruz.

Amacımız gerçek trafik yoğunu üzerinden simülasyon çalışmaları ile en doğru projeyi yapmak olacak. Bu konu ile ilgili dosya mayıs ayında elimizde olacak. Büyükşehir ve UKOME ile projelerin görüşülmesi ve onayın ardından bölgemize düşen yatırımları ve kavşak düzenlemelerini acilen yapacağız. Aksi takdirde otoyol bağlantısını verimli kullanmış olamayız.

Yine Mustafa Karaer ve DOSAB Caminin bulunduğu Ali Osman Sönmez Caddeleri ile, Mustafa Karaer ve Nilüfer Sokak kesişimlerindeki kavşak çalışmasını profesyonel ekiplere yaptırıyoruz. Çıkan sonuca göre buralarda da kavşak düzenlemesi yapmayı planlamaktayız. Ulaşım konusunda İstanbul ve Demirtaş yönlerinden bölgemize giriş-çıkış noktalarında peyzaj, totem, bayrak gibi dokunuşlarla daha iyi bir görüntü ve farkındalık yaratacak çalışmalar yapmak istiyoruz. Bölgemizdeki cadde ve sokaklardaki kaldırım ve tretuvarları etaplar halinde elden geçirip, kaldırım işgallerinin önlenmesi noktasında en yüksek derecede hassasiyet göstereceğiz. Risk içeren çöp konteynerleri için tretuvar içinde yerler yapıp güvenliği sağlamış olacağız.

DOSAB AKARYAKIT İSTASYONU PROJESİ

Proje çalışmaları bir süredir devam eden ve önümüzdeki yönetim döneminde yatırımını yapmayı planladığımız bir başka konu da bölgemizde akaryakıt istasyonu kurmak olacak. Mustafa Karaer Caddesi ve Nilüfer Sokak kesişiminde bulunan alanda sanayimize katkı sağlayacak ancak bölgemize trafik anlamında ek yük getirmeyecek, bölge müdürlüğümüz tarafından işletilecek istasyon ile ilgili plan çalışmalarına başladık. Bu konuda netleşince siz değerli sanayicilerimizle bir kez daha paylaşacağız. Bu noktada temel amacımızın daha uygun fiyatlı akaryakıt temini olduğunu belirtmek isterim.

DEPREM VE FELAKETLERE HAZIRLIK

6 Şubat tarihinde bir kez daha gördük ki, depremlere hazırlıklı olmak, bunun için arama kurtarma faaliyetleri ve sonrası için organize olmak büyük önem taşıyor. OSB olarak ilk etapta ekip ve ekipmanıyla arama kurtarma aracı edinmek için çalışacağız. Ayrıca AFAD ile birlikte, bölgemizde sadece müdürlüğümüz bünyesinde değil bölge firmaları çalışanlarından da oluşan kurtarma ekipleri oluşturmak ve bunların eğitimlerini düzenli olarak yapmak istiyoruz. Bu konuda gelmek istediğimiz nokta; olası bir deprem sonrası kendi kendimize ayağa kalkabilecek halde olmak için ne yapmamız gerektiğini kamu kurumlarıyla birlikte planlamak ve bunun gereğini yapmak olacak.

Yağış rejimlerinin değişmesi ile sık sık seller yaşıyoruz. DOSAB fiziki konumu itibariyle büyük kısmı DSİ planlarında taşkın yatağında olan bir bölge… Bu gerçeği unutmadan, sel konusunda fizibilite yapıp neler öngörülebilir, ne tür önlemler alabileceğiz bunları görüp devreye almak istiyoruz.

MESLEK LİSESİ GÜNDEME GELECEK

Bölgemizde, DOSAB’in da ortak olduğu BTSO eğitim vakfı üzerinden eğitim veren BUTGEM var. Ayrıca DOSAB’in tahsis ettiği 38 dönümlük alanda BTSO tarafından kurulan MESYEB, BUTEKOM, Model Fabrika gibi yapılar bulunuyor. Biz tüm bunların dışında sanayimizin ara eleman ihtiyacının karşılanması için meslek lisesi kurulması yönünde bir çalışma başlatacağız. Yeni bir yapı mı kurulur, BUTGEM mi dönüştürülür, şu an bilemiyorum ama bu çalışmayı yapıp sonuçları sizlerle paylaşarak; ortak bir karar vermek en doğrusu olacaktır diye düşünüyorum.

SOSYAL FAALİYETLER ARTACAK

DOSAB olarak başkanlığım döneminde esasen oldukça iyi noktada olan sosyal faaliyetlerimizi bir miktar daha arttırmak istiyorum. Daha sık bir araya gelmek, toplantı, eğitim, seminerler gibi etkinlikler, sanayicilerimizin katılabileceği sosyo kültürel ve sportif aktiviteler, belki tiyatro ve korolar kurmak… Bütün bunlar inanın bizlerin iş verimini de pozitif yönde etkileyecek çalışmalar olacaktır.Bu konularda talep toplayıp, istenilen çalışmaları yapmak, sanayicilerimizin hobi ve koleksiyonlarını sergilemek, teşvik etmek, özendirmek gibi misyonları üstlenmek, hepimiz için iyi olacaktır diye düşünüyorum.

Belki önümüzdeki günlerde sanayicilerimize hizmet verecek DOSAB Huzurevi’ni gündemimize alıp sizlerle tartışacağız… Belki sıfırdan bir huzurevi planlamak belki de mevcut bir yapının içinde aktif rol almak konuşulabilir.

Bölgemizde ilk fabrikaları kuran ve bugün yaşı ilerlemiş büyüklerimizden oluşan bir Onu Kurulunu hayata geçirmek amacındayım. Bu kurul bizlere deneyim ve tecrübeleri ile ufuk açacaktır.

Hepimizin yüz akı olan DOSAB Kreşimizde, bölge firmalarımızda çalışanlarımızın 198 çocuğu en nitelikli eğitimi en düşük maliyet şartlarında almaya devam edecek. Yine çalışanlarımızın üniversitede okuyan çocuklarına verdiğimiz 215 başarı bursunu, günümüz koşullarına uygun olarak arttırarak sürdüreceğiz. Bunlar bizlerin çalışan memnuniyeti, firmalarımızın tercih edilme ve kurumsal sosyal sorumluluk anlamında önem verdiğimiz konular. Firmalarımızdaki çalışma arkadaşlarımız gibi DOSAB bölge müdürlüğümüz ve iştiraklerimiz dahil 176 çalışma arkadaşlarımızı da memnun edeceğiz ki, iyi hizmet üretebilelim.

BEDELİNE MÜDAHALE EDİLEN HİZMETLERDE KAR AMACI OLMAYACAK

Yönetim dönemimizde fiyatına bizim müdahale edebildiğimiz, yönetim aidatı, proses suyu, proses suyu sistem bedeli, kati atik bertaraf bedeli, imar hizmetleri gibi hizmetlerimizi kar amacı olmayacak şekilde sunmaya devam edeceğiz.

DOSAB olarak, sadece bölge sanayicilerimize ve Bursa’mıza fayda üreten değil ülke genelinde bu misyonu yerine getiren bir noktadayız. Bu kapsamda depremde zarar gören ve eşleştiğimiz başta Adıyaman ili OSB’leri ve diğer şehirlerimizdeki vatandaşlarımıza destek olmaya devam edeceğiz.

Kardeş OSB protokolü yaptığımız Kırklareli OSB ile DOSAB arasında iş birliği çalışmalarını geliştirerek; bilgi ve olanaklarımızı, ülke ekonomimize katkı sağlaması için paylaşımcı bir mantıkla sunacağız.’’

ERSAN ÖZSOY GÖREV DÖNEMİNDEKİ ÇALIŞMALARI ANLATTI

Genel kurulda bir konuşma yapan 2019-2023 dönemi Başkanı Ersan Özsoy, 2017 yılından itibaren yürüttüğü iki dönem başkanlık sürecindeki icraatları anlattı. Özsoy, DOSAB’ın yönetiminde ve alınacak kararlarda ortak aklı her zaman ön planda tuttuklarını belirterek şunları söyledi:

‘’Elbette bu kurumlardaki görevler, birer bayrak yarışıdır… Biz aldığımız bayrağı daha yüksek bir noktaya taşımak için tüm gücümüzle çalıştık ve yönetim kurulumuzla, profesyonel ekibimizle birlikte bunu başardığımızı düşünüyorum. Yaptığımız yatırımlarda çoğunluğun faydasını, Bursa ve ülkemizin refahını arttırmayı önde tuttuk. Bursa ile daima barışık ve bütünleşik olduk. BTSO ve Uludağ İhracatçı Birlikleri gibi Bursa iş dünyasının diğer örgütleri ile işbirliği içinde ortak projeler ürettik. Bu çerçevede 2012 yılında DOSAB ve Bursa OSB’nin öncülüğünde Bursa’daki aktif organize sanayi bölgelerinin ortaklığıyla kurdukları BOSBİR Enerji AŞ’yi dönemimizde yatırım yapan bir noktaya getirdik. Amasya’da 3,5 megavatlık güneş enerji santrali yatırımı yaptık. Önümüzdeki süreçte bu yatırımları genişletip büyütmek ve Bursa’daki şirket ortağı 16 OSB firmaları için enerji alanında fayda sağlamaya devam etmek istiyoruz.

‘DOSEN ENERJİ PİYASADA AKTİF ROL ALDI, SANAYİMİZE FAYDA ÜRETTİ’

Enerji konusunda Bursa’daki OSB’lerle ortaklaşa bu adımları atarken, DOSAB olarak da enerji şirketimiz DOSEN enerji AŞ’yi aktif hale getirdik. 2018 yılı nisan ayında son kaynak tedarik sistemine geçilmesinden sonra elektrik alım satım işlemlerini kendi şirketimiz olan DOSEN enerji üzerinden gerçekleştirdik. Bu sayede hem sanayimize daha ucuz elektrik temini sağlamış olduk hem de enerji piyasasında aktif rol alarak, piyasa tecrübesi kazandık. DOSEN’i aktif hale getirmemizin faydası ile ilgili bir örnek vermek gerekirse, son bir yılda elektrik ticaretimizi DOSEN üzerinden yaparak, Bursa’daki diğer organize sanayi bölgelerine göre sanayicimizin cebinde 40 milyon lira kalmasını sağladık.

Ayrıca SCADA yazılımımızı değiştirerek, katılımcı firmalarımızın kendi tüketim profillerinden enerji alımı yapmalarının önünü açtık. Böylece firmalarımız için enerji verimliliği farkındalığı yaratıp bu konuda teşvik etmiş olduk. Bunu uygulayan firmalarımız için yüzde 5’e kadar daha uygun fiyatlı elektrik enerjisi temin etmek artık mümkün.

BOSBİR ENERJİ ENDÜSTRİ BÖLGESİNE TALİP

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın belirlediği enerji endüstri bölgesi konusunda önemli bir adım attık. Buna göre enerji endüstri bölgesi alanı olarak ilan edilmiş Konya Karaman için BOSBİR Enerji adına DOSAB olarak müracaatımızı bu yıl içinde yaptık. Karaman’da yaklaşık 15 milyon metrekarelik bir alan söz konusu ve tamamı hazine arazisi… Karaman Enerji Endüstri Bölgesi’nin kurucu şirketi olmayı başarabilirsek, sadece DOSAB’ın değil, Bursa’daki tüm sanayicilerin GES yatırımlarının önünü açmış olacağız. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. Konuyu Bursa’dan milletvekili adayı olan Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza en kısa sürede iletip, bu büyük proje konusunda seçim öncesinde önemli bir adım atmak istiyoruz.

SU ARITMADA ÖNCÜ VE ÖRNEK YATIRIMLAR YAPILDI

Görev dönemimizde DOSAB’da tüm Türkiye’ye örnek olan atık su arıtma tesisi revizyonunu yapıp, atık sudan su geri kazanım tesisini kurduk. Tekstil yoğun bölgemiz için suyun üretimde ne kadar önemli olduğunun bilinciyle, su geri kazanımı için atık su arıtma tesisimizde 2017 yılından itibaren birbiriyle ilişkili şekilde planlanmış ardışık yatırımlar yaptık. Bu çerçevede tesis kapasitemizi günlük 70 binden 82 bin 500 metreküpe çıkarttık. Ardından 25 bin metreküp günlük MBR tesisini kurduk. Ve nihayet MBR tesisinden arıttığımız suyu proseste kullanabilmek için reverse ozmoz tesisini tamamladık.

Böylece Türkiye'nin ilk ve en büyük endüstriyel su geri kazanım tesisi DOSAB’da yapılmış oldu. Bu tesis, Bursa Büyükşehir Belediyemizin çevre ile dost ol iyi uygulama ödülleri yarışmasında en iyi uygulama ödülünü aldı.

SU ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN YAIPLAN YATIRIMLAR

Bölgemiz için önemli olan proses su arz güvenliğine dönük olarak yer altı su kaynakları ve atık suların geri kazanımı yanında, yüzey sularının kazandırılması için de fizibilite çalışmalarını başlattık. Yeni yönetim döneminde bu doğrultuda da fizibilite sonuçlarına göre yatırımlar devam edecektir. Proses su yatırımları çerçevesinde, bölgemizin kuzeyine 10 bin metreküplük yeni su deposu yaptık.

ÇAMUR YAKMA TESİSİNE TEKSTİL ATIĞI ENTEGRASYONU

Yine atık su arıtma tesisi sınırları içerisinde yer alan mevcut çamur yakma tesisimizi rehabilite ederek tekstil atığı entegrasyonunu tamamlayıp bu yıl devreye aldık. Eski tesis arıtmadan çıkan tehlikesiz çamuru 30+60 ton gün kapasiteli şekilde akışkan yataklı kazanlarda doğalgaz ile birlikte yakarak bertaraf ediyordu. Ancak tesisimizden haftanın 6 günü çamur çıkması nedeniyle yakma tesisi dur kalklı çalışıyordu. Bu durum hem enerji maliyetinin artmasına hem de ekipmanların yıpranmasına yol açıyordu.

Geliştirdiğimiz proje ile bölgemizdeki tekstil işletmelerinden kaynaklı tekstil atığının çamur yakma tesisinde yakılarak enerji geri kazanımı sağlamak ve tesisteki doğalgaz kullanım miktarını sıfırlamak mümkün oldu. Böylece hem bölgemiz kazanmış hem de çevreci bir yatırımı daha gerçekleştirmiş olduk.

DEPO, ANTREPO VE GES…

Sanayimizin ihtiyacı olan ve Bölge Müdürlüğümüze de kalıcı gelir yaratan depo binalarımızı 2019 yılında ve antrepomuzu 2020 yılında sanayimizin hizmetine sunduk. 18 adet depo binamızı firmalarımıza kiralayarak üretim alanlarının genişletilmesine olanak sağladık. Bu binaların çatılarında 3,5 megavatlık güneş enerji santrali kurduk. Böylece bölge müdürlüğü elektrik enerjisi iç tüketimimizin yüzde 50 civarındaki kısmını bu yatırımımızdan sağlar hale geldik.

DOSAB’A KATILAN YENİ ALANLAR

Teknik alt yapı ve donatı alanı olarak bölgemize arıtma tesisimizin güney doğusunda 60 dönüm civarında bir arazi kazandırdık. 2020 yılı sonunda yaşanan su kıtlığına çare olarak yeni alınan bu alanda ve atık su arıtma tesisi sahamızda olmak üzere toplamda 9 kuyuyu acilen devreye aldık.

BUSKİi ile olan bağlantımızı aktif hale getirdik. Ovaakça Termik Santralinden bölgemize geçici bir hat tesis edip soğutma suyu için kullanılan suyu bölgemize getirerek, iki ay gibi kısa bir sürede su kısıntılarını ortadan kaldırdık. Hem bu çalışmalarımız hem de revers ozmoz yatırımımızın kademeli olarak devreye alınmasıyla, proses su sorunumuzu ortadan kaldırdık.

2022 yılı ekim ayında, daha önce planlarımızda idari ve sosyal tesisler alanı olarak gözüken, plan tadilatı ile sanayi parseline dönen, 18 bin 973 metrekare büyüklüğündeki 391 ada 8 parseli 112 milyon lira bedelle DOSAB’a kazandırdık. Burada yapmakta olduğumuz plan tadilatı ile bu parseli iki adet sanayi parseline çevirerek, ihale yöntemiyle sanayi üretimine kazandırmış olacağız.

İstanbul yolu kenarında ve DOSAB’ın girişinde bulunan Milli Emlak’a ait 11 bin 58 metrekarelik alanı, 2019 Aralık ayında 7,4 milyon lira bedelle bölgemize kattık. Plan tadilatı ile bu alanı OSB içine alarak donatı alan miktarımızı arttırdık. Bu sayede 4.bölgede bulunan teknik alt yapı alanlarını sanayi parsellerine çevirdik.

TIR PARKI HİZMETE GİRDİ

Bu sanayi parselleri üzerinde hizmet veren tır parkını bölgemiz dışında yeni bir alana taşıdık. Bu konuda da Osmangazi Belediyemizin katkısı büyük oldu. Kendilerine teşekkür ediyorum. Şu an bölge sınırlarımız dışında olan tır parkı alanını Osmangazi Belediyemizin desteğiyle 20 yıl kiralayarak tır parkımızı burada faaliyete aldık. Mevcut alanı 5 adet sanayi parseli olarak ihale edip üretime kattık.

OTOYOL BAĞLANTISI İÇİN 9 MİLYON TL’LİK KAMULAŞTIRMA KATKISI

Bölgemizde trafik yoğunluğunu hafifletecek önemli bir projenin gerçekleşmesi için takipçi ve destekçi olduk. Buna göre DOSAB Yıldız Sokak üzerinden otoyola bağlanıyor. Bu konuda, karayolları şu günlerde yatırımı gerçekleştiriyor ve bir kaç ay içinde tamamlanmış olacak. Biz DOSAB olarak Bursa büyükşehir belediyesine kamulaştırma bedeli olarak 9 milyon liralık bir katkı sağladık. Belediyemiz, kamulaştırmaları tamamlayıp karayollarına yer teslimini yaptı. Karayollarımız da projeyi ihale edip bu yıl hızlı bir şekilde inşaata başladı. Bu bağlantı yolu tamamlandığında bölgemizdeki özellikle sabah ve akşam saatlerindeki trafik yoğunluğunun önemli ölçüde azalacağını umut ediyoruz.

‘ÖRNEK VE ÖNCÜ DOSAB MİSYNONUNU SÜRDÜRÜYORUZ’

DOSAB kurulduğu günden bu yana birçok ilke imza atan yatırımlar yaptı. Bizim dönemimizde de depo ve antrepo binaları, GES yatırımı, MBR ve atık su geri kazanım tesisi, çamur yakma tesisine tekstil atığı entegrasyonu gibi yatırımlarımız gerek Bursa’da gerekse Türkiye’de OSB’ler arasında ilk ve öncü olma misyonunu taşıyor. Bu çerçevede 2015 yılında hizmete aldığımız DOSAB Kreş ve Gündüz Bakımevimizin kapasitesini dönemimizde 168’den 198 öğrenciye çıkarttık.

Yine Bursa’da ilk ve örnek olarak DOSAB’ın yaptığı sosyal tesislerimiz bünyesinde yer alan restoranımızı son bir yıl içinde oldukça geliştirdik. Mevcut restoran alanını büyüttük, iç dekorasyonunu değiştirdik ve ocak başı ilavemizi yaptık. Böylece hem menü çeşitliliği hem de daha iyi bir mekan sağladık. Restoranımız artık akşam saatlerinde de sanayicilerimize hizmet veriyor.

FELAKETLER İÇİN 17 MİLYON TL’LİK YARDIM

DOSAB kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı gereği, ülkemizde yaşanılan sel, yangın, deprem gibi felaket dönemlerinde daima aktif rol üstlendi. Bu kapsamda Marmaris yangını ve Bartın seli sebebiyle oluşan zararları gidermek için Sanayi Bakanlığımızn öncülüğünde başlatılan bağış kampanyasına, AFAD’a 10 milyon lira bağışlayarak katıldık. 6 Şubat tarihli deprem felaketi sonrasında da bölge için 7 milyon lira civarında bir yardımımız oldu ve halen de devam ediyor.’’

DOSAB 14. Olağan Genel Kurul Toplantısında, 2019-2023 döneminde yönetim ve denetim kurullarında görev yapan isimlere, dönem başkanı Ersan Özsoy tarafından birer teşekkür ve anı hediyesi verildi.

Toplantının ardından DOSAB Restoran’da geleneksel DOSAB-DOSABSİAD iftarı yapıldı.



dosab yonetim kurulu2 2023
dosab yonetim kurulu 2023
genel kurul salon
genel kurul salon2
levent eski konusma kursu
ersan ozsoy konusma
dosab yonetim 2019 2023 donemi kadrosu
levent eski ersan ozsoy
iftar