KOBİ’LER İÇİN İHRACAT VE YATIRIMLARDA DEVLET DESTEKLERİ

Güncelleme: 30 Mayıs 2012, Görüntülenme:14616

İş Bankası’nın KOBİ’lere Yeni Türk Ticaret Kanunu, Dış Ticaret, Yatırım Teşvikleri, Basel II-III ve Ar-Ge konularında rekabet avantajı sağlayacak bilgiler aktaracağı “İş’te Seminer” eğitim toplantılarının ikincisi “İhracat, Döviz Kazandırıcı Faaliyetler ile Yatırımlarda Devlet Destekleri” konusuyla Bursa’da düzenlendi.

Türkiye İş Bankası’nın KOBİ'lere Yeni Türk Ticaret Kanunu, dış ticaret, yatırım teşvikleri, Basel II-III ve Ar-Ge konularında rekabet avantajı sağlayacak bilgiler aktardığı "İş`te Seminer" eğitim toplantılarının ikincisi Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirildi.

250 FİRMA YÖNETİCİSİ KATILDI

Yaklaşık 250 firma yöneticisinin katıldığı eğitimde ihracat, döviz kazandırıcı faaliyetler ile yatırımlarda devlet destekleri ile ilgili bilgi aktarıldı. Seminer, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) ve Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İşadamları Derneği (DOSABSİAD)’nin katkılarıyla 29 Mayıs 2012 tarihinde DOSAB Konferans Salonu’nda düzenlendi.

İNCE, HİZMETLERİNİ ANLATTI

İş Bankası olarak KOBİ’lerin sağlıklı rekabet etmesi için gerekli donanıma sahip olmasını hedeflediklerini belirten İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce, Bursa’da 43 şube ile en fazla şubesi olan özel banka olduklarını belirtti. İnce, İş Bankası’nın ilk Genel Müdürü merhum Celal Bayar’ın Bursalı olduğunu ve bankanın kurulduktan sonra 3. şubesini açtığı Bursa’da 87 yıldır hizmet verdiklerini anımsattı.

Önümüzdeki dönemde Bursa’da yeni şubeler de açılacağını ifade eden İnce, İş Bankası’nın Bursa’da tüm bankalar arasında nakdi kredilerde yüzde 12,5’lik, ticari nakdi kredilerde de yüzde 13,5 pazar payı ile lider olduğunu ifade etti. Suat İnce, 162 milyar 584 milyon TL aktif büyüklük ile Türkiye’nin sektördeki en büyük bankası olmasının yanı sıra, öz kaynak ve kredi büyüklüklerinde de sektör lideri olduğunu belirtti.

Suat İnce, KOBİ kredilerinde de 2012 ilk çeyrek verilerine göre 2011 yıl sonuna kıyasla yüzde 7,7 artışla çok hızlı bir gelişme kaydettiklerini ifade etti. İnce, İş Bankası’nın 65 milyar 706 milyon nakdi ticari kredi tutarıyla da en yakın rakibine 12 milyar TL fark attığını söyledi. İş Bankası’nın diğer bankalardan en önemli farkının şube müdürlerinin kredi verme yetkisine sahip olması olduğunu belirten İnce, “Biz sahada işi çözeriz” dedi. 64 ilde en fazla nakdi ticari kredi veren bankanın İş Bankası olduğunu ifade eden İnce, “1,5 milyondan fazla KOBİ müşterimiz var, Türkiye’nin Bankası olmak böyle bir şey” dedi.

ÜRETEN KESİM-FİNANS SEKTÖRÜ İŞBİRLİĞİ

DOSAB Başkanı Ferudun Kahraman ise DOSAB’dan 3,5 milyar dolarlık ihracat yapıldığını, 37 bin kişi istihdam edildiğini belirterek “Ekonomik gelişmede ve kalkınmada reel sektör önemli, son dönemde hem üreten kesim hem finans kesiminin sağlıklı bir işbirliği içinde olduğunu gözlemliyorum; İş Bankası’nın bu semineri de buna güzel bir örnektir” dedi.

Demirtaş OSB Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Selim Yedikardeş “İş’te Seminerler” dizisinin Bursa toplantısında ele alınan ihracat, döviz kazandırıcı faaliyetler ile yatırımlarda devlet destekleri konusunun KOBİ’ler için her zaman önemli olmaya devam edeceğini söyledi. Yedikardeş, azim ve kararlılığımız devam ettiği sürece, 2023 yılında 2 trilyon dolarlık gayri safi yurt içi hasıla, kişi başına 25 bin dolarlık milli gelir, 500 milyar dolarlık ihracat, 150 milyar dolarlık tarım geliri, 100 milyar dolarlık yurtdışı müteahhitlik hizmeti, 50 milyar dolarlık turizm geliri, yerli üretim otomobil, yerli üretim helikopter ve savaş uçağı ve dünyanın 10’uncu büyük ekonomisi olma hedeflerinin hayal olmadığını ifade etti.

İş Bankası İktisadi Araştırmalar Bölüm Müdürü İzlem Erdem de firmalara Türkiye ekonomisi, 2012 beklentileri ve orta vade makroekonomik göstergeler konulu bir sunum yaptı. Seminerde ayrıntılı olarak destekler, gelişen işletmeler piyasasında KOBİ’lerin halka arz süreçleri de konuşuldu.



is bankasi seminer